Hírek

Elérhetőségek

Településtörténet

Egyházashollós község polgármestereként köszöntöm a tisztelt olvasót.

Bemutatom falunkat, és egyben tisztelettel meghívom, hogy személyesen győződjön meg a település értékeiről, természeti adottságairól.

A község 1937-ben keletkezett Egyházashollós és Hidashollós egyesítésével. Hollós első okleveles említése 1221-ből származik.

A falu belterületének déli határát a Rába folyó, míg közigazgatási területének déli peremét a Csörnöc-Herpenyő jelöli ki a Rába-völgy délnyugati részén. A települést átszeli a 8-as számú főút, emiatt közlekedés-földrajzi helyzete kifejezetten jónak mondható.

Az 1997-ben helyreállított templom az Árpád-korban épült, a község ennek köszönheti az "Egyházas" előtagot. A Hidashollós falunév egy régi Rába-híddal kapcsolatos emlék.

A településnek jelenleg 607 lakója van. A községben 25 férőhelyes óvoda, könyvtár, háziorvosi és védőnői szolgálat, családsegítő és gyermekvédelmi szolgálat működik. Önálló sportegyesülete van a községnek, továbbá két civil szervezet működik: a Vöröskereszt helyi szervezete és az Egyházashollós Község Töretlen Fejlődéséért Közalapítvány.

A települést délről a Rába folyó övezi, amely a kedvező évszakokban a meglehetősen intenzív víziturizmust szolgálja, s ennek keretében a túrázók rövid pihenőt tarthatnak a településen. Ezen víziturizmus fejlesztése több szomszédos település programjában is szerepel, elsősorban a kulturált fogadás és szolgáltatási hálózat kiépítésével. A településen kialakított és működő sportpálya van, ahol a versenyszerű és szabadidős rendezvények tarthatók.

Mi Egyházashollósiak, szeretettel várjuk és fogadjuk Önt!